Geçmiş Seminerler

MODA VE SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ

Moda Sanat mıdır?

Bu seminerlerimizde modanın güzel sanatlarla ilişkisini inceleyeceğiz. Ünlü moda evlerinin koleksiyonlarında sanat eserlerinin ve akımlarının kullanımını; iki dal arasındaki yaratıcı, her iki taraf için de verimli ilişkiyi konuşacağız.

Gucci üzerinden Dijital Sanatın Rönesansla buluşmasını, Armani üzerinden Art Deco akımını ve Great Gatsby döneminin ihtişamlı modasını, Prada üzerinden rengarenk Pop Art’ı, Yves Saint Laurent ve Hermés üzerinden soyut sanatın öncülerinden Piet Mondrian’ı, Louis Vuitton üzerinden Çağdaş Sanatın Büyük Ustalarla buluşmasını, Chanel, Schiaparelli ve Dior üzerinden ise Sürrealizm akımını ve eksantrik karakterlerini konuşarak sanat tarihi anlatımı gerçekleştireceğiz. Moda ve sanat arasındaki ilişkiyi incelerken sinema, müzik, edebiyat, mitoloji, tarih ve Hollywood yıldızları da bizlere eşlik edecek.

Konu başlıkları:

1. Gucci ve Sanatın Şaheserleri
2. Armani ve Prada’dan Art Deco ve Pop Art
3. YSL ve Hermès Koleksiyonlarında Mondrian
4. Louis Vuitton Şaheserlerin Çağdaş Sanatla Dansı
5. Chanel, Schiaparelli ve Dior’un Sürrealizm Tutkusu

1. Gucci ve Sanatın Şaheserleri

Toplam: 2 saat

Bu bölümde İtalya’nın en popüler moda evi olan lüks moda ve deri ürün markası Gucci’nin 2018 İlkbahar Yaz Koleksiyonunda 4 Rönesans ve 1 Romantik Dönem eserini nasıl kullandığını inceleyeceğiz. Sırayla Gucci’nin kuruluş hikayesini, en ikonik tasarımlarını; bu tasarımların hangi şartlar altında ortaya çıktığını, Hollywood ünlülerinin elinde Gucci’nin 1953-63 arasında yaşanan “Altın Çağı”nı, Tom Ford ile yaşanmış provokatif yakın geçmişini ve şimdiki durumunu; yani Alessandro Michele yönetimindeki Gucci’yi inceleyeceğiz… Tabii odak noktamız Alessandro Michele yönetiminde ortaya çıkan 2018 İlkbahar Yaz Koleksiyonu “Gucci Halüsinasyonu” için İspanyol dijital sanatçı Ignasi Monreal tarafından resmedilmiş olan dijital eserler ve bu eserlerde kullanılmış olan sanatın şaheserleri olacak… Bu eserler, Kuzey Rönesansın şaheserlerinden Jan Van Eyck’in “Arnolfini’nin Düğünü”, Sürrealizme ilham vermiş Hieronymous Bosch’un “Dünyevi Zevkler Bahçesi”, Vatikan’ın kalbi Saint Peter’s Bazilikası, Guercino’nun da resmettiği mitolojik Titan “Atlas” ve John Everett Millais’ın meşhur “Ophelia”sı…

2. Armani ve Prada’dan Art Deco ve Pop Art

Toplam: 2 saat

Bu bölümde 20. Yüzyılın sanat tarihinden iki farklı dönemden, iki farklı akımdan bahsedeceğiz; bir tanesi ihtişam ve teknolojiden ilham alan Art Deco, diğeri ise seri üretimden ve tüketici kültüründen ilham alan Pop Art… Fakat nedir bu iki akımın ortak noktaları? İtalyan Moda evlerinin koleksiyonlarına ilham vermeleri!

Bu bölümde Art Deco’dan ilham alan Giorgio Armani Privé İlkbahar Yaz 2019 Koleksiyonunu ve Pop Art’tan yararlanan Prada İlkbahar Yaz 2014 Koleksiyonunu konuşacağız. Bunu yaparken de sanatın pek çok dalından, yalnızca görsel sanatlardan değil, sinemadan, müzikten, popüler kültürden, dönemlerin sosyo-politik, sosyo-ekonomik arka planından da faydalanacağız… Andy Warhol, Roy Lichtenstein, American Gigolo, Midnight in Paris, The Great Gatsby, The Conformist, Metropolis, Fondazione Prada, Prada Marfa bu sunumda bahsi geçecek önemli isimlerden sadece bir kaç tanesi…

3. YSL ve Hermès Koleksiyonlarında Mondrian

Toplam: 2 saat

Bu bölümde iki sıradışı Fransız moda evinin, sıradışı bir ressamın eserlerini ve her şeyi değiştirmiş bir sanat akımını, Soyut Sanatı, koleksiyonlarında nasıl kullandığını konuşacağız. Sunumumuza Piet Mondrian eserlerinin kullanımıyla en çok tanınan Yves Saint Laurent’den başlayacağız, fakat bilinenin aksine moda tarihinde Piet Mondrian eserlerini ilk kullanan bu marka değil, aslında ikinci bahsedeceğimiz Hermes markası! Bu yolculuğumuzda bizlere Yves Saint Laurent, Thierry Hermes ve Piet Mondrian’ın yanı sıra, Karl Lagerfeld, Grace Kelly, Jane Birkin, Catherine Deneuve eşlik edecek… Mondrian’ın evrensel dilinin modada nasıl dönüm noktası anlar yarattığını öğrenmek istiyorsanız, sizleri bekleriz.

4. Louis Vuitton Şaheserlerin Çağdaş Sanatla Dansı

Toplam: 2 saat

Bu bölümde en köklü moda evlerinden bir tanesi olan Louis Vuitton‘un tarihçesini, en ikonik parçalarını ve uluslararası ünde sanatçılarla yaptığı işbirliklerinden bir tanesini konuşacağız. Bu iş birliği çağdaş sanatçı Jeff Koons ile gerçekleşmiş ve Jeff Koons tarafından tasarlanan koleksiyonda büyük ustaların eserlerine yer verilmiş. Bu bölümde bu büyük ustalardan üçüne odaklanacağız; Claude Monet, Vincent van Gogh ve Leonardo da Vinci. Bu tartışmalı koleksiyonun dikkat çekmesinin sebebi doğru miktarda aşinalığı ve yeniliği bir araya getiriyor olması. Moda meraklılarının ötesinde kitlesel çekiciliği sağlaması…

5. Chanel, Schiaparelli ve Dior’un Sürrealizm Tutkusu

Toplam: 2 saat

Belki de Coco Chanel’e baktığımızda; yani onun tasarımlarına baktığınızda, sonra da Salvador Dali’ye baktığımızda; yani onun eserlerine baktığımızda, bu ikilinin birbirine en uzak ikili olduğunu düşünebiliriz. Sonuçta, birisi zarafet… Birisi çılgınlık timsali… Fakat yanılırız, aslında bilmediğimiz onların ilham verici bir arkadaşlığı olması!

Fransız moda evlerinin Sürrealizm tutkusu burada bitmiyor. Fransa’nın diğer en önemli moda evi Dior da geçtiğimiz dönemde sürrealist kadınlara adanmış bir koleksiyon yarattı… Bu bölümde Chanel ve Schiaparelli’nin rekabetini, Schiaparelli’nin sürrealizm etkisi altında yarattığı eşsiz tasarımlarını, Salvador Dalí ile ilham dolu arkadaşlıklarını ve Dior’un kadın sürrealistlere adanmış gerçeküstü tasarımlarını konuşacağız. İki dünya savaşı arasında modayı tanımlamış Fransız Moda evlerinin sürrealizm büyüsüne ne kadar kapıldıklarını göreceğiz…

Aslıhan Tekinırk

Aslıhan Tekinırk, BELS’den University of Cambridge’in IGCSE sertifikalarıyla ve Uluslararası Bakalorya Diploma Programı’nda Görsel Sanatlar (IBDP High Level Visual Arts) okuyarak, “Görme Engelleri: Fransız Empresyonizminin Arkasındaki Sır” başlıklı tezi ile mezun oldu. 2015 yılında ilk sergisi olan “Kaos” gerçekleştikten sonra Milano Politecnico Üniversitesinde Mimarlık Bölümünü kazanmasıyla İtalya’ya taşındı. Şu anda Milano Brera Güzel Sanatlar Akademisinde Resim Bölümündedir ve ikinci sergisi “Kosmos” için hazırlanmaktadır. Profesyonel sanatçılığın yanı sıra, Milano’da bir çok kültür sanat, aile eğitim merkezlerinde sanat tarihi içerikli atölyeler gerçekleştirmiştir. Seminerlerini Türkiye’de online olarak devam ettirmektedir.

Yaş Grubu: 14 ve üstü

0212 325 5002

  • Sepetiniz boş...